PENCEMARAN

*Makanan mentah dan makanan dimasak mudah rosak disebabkan oleh :

  • Tindakan organism perosak makanan
  • Tindak balas enzim
  • Keadaan didalam persekitaran

*Sebahagian bakteria dan kulat boleh tumbuh dan menghasilkan toksin dalam makanan jika tidak dikendalikan dengan sempurna.

Toksin:

  • Racun yang dihasilkan oleh mikroorganisma

Mikroorganisma yang menghasilkan toksin dan menyebabkan makanan tercemar adalah :

  • Staphylococcus aureus
  • Clostridium botulinum
  • Clostridium perfringens
  • Kulat

*Makanan trcemar akan berubah rupa, rasa, bau dan tekstur.

*Keracunan makanan adalah disebabkan oleh makanan yang telah tercemar.

*Keracunan menyebabkan cirit-birit, muntah, dan kemungkinan        kematian.

*Kesan keracunan dapat dirasai selepas 1 hingga 30 jam.

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: