BAHAN KIMIA

Pencemaran kimia boleh disebabkan oleh kehadiran bahan aditif,bahan kimia,dan logam di dalam makanan.

Punca pencemaran kimia

  • Aditif  (contoh bahan pewarna dan pengawet)

Bahan aditif ialah bahan kimia yang ditambah dalam makanan bagi memperbaiki rasa, tekstur, dan rupa makanan.

Contoh bahan aditif adalah penstabil, bahan pewarna, pengawet yang boleh mencemarkan bahan makanan ialah :

*asid sorbik didalam jeruk dan keju

*monosodium glutamate (MSG) di dalam sup dan snek

*asid borik didalam bebola ikan dan mi

*asid laktik didalam biskut dan minuman

*sulfur dioksidaa didalam buah-buahan kering

  • Bahan kimia (contoh bahan racun serangga, racun rumpai, dan baja kimia)

* Bahan kimia ini akan menjadi berbahaya apabila digunakan secara berlebihan atau dimasukkan secara segaja atau tidak sengaja.

  • Logam (contoh bahan aluminium, ferum, kuprum, plumbum, dan merkuri)

Contoh bahan kimia

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: