BAKTERIA

Bakteria merupakan organism satu sel yang terdapat dalam pelbagai saiz dan struktur.

Contoh bakteria

  • Bakteria yang yang menjadi punca pencemaran makanan ialah seperti berikut :

* Salmonella

* Escherichia coli

* Staphylococcus aureus

* Clostridium perfringens


Bacteria yang mencemarkan makanan

Jenis bakteria Cara pembiakan Tempat pembiakan Makanan yang dicemari
Staphylococcus aureus Toksin
  • Bahagian berjerawat, luka,  dan hidung manusia.
  • Haiwan seperti lembu dan kambing.
  • Makanan berprotein seperti daging, telur, dan susu
Clostridium botulinum Spora
  • Tanah dan air
  • Ikan
  • Sayur-sayuran
  • Daging, ikan dan sosej
  • Makanan berkaleng
Clostridium perfringens Toksin
  • Tanah, air, habuk, najis, dan baja
  • Usus manusia dan haiwan
  • Lalat
  • Daging mentah
  • Ayam dan itik
  • Pencemaran silang antara daging mentah dan yang telah dimasak
Salmonella Sentuhan

Pencemaran silang

  • Usus haiwan dan manusia
  • Najis yang mencemar makanan dan air
  • Ayam, itik
  • Daging lembu
  • Telur dan makanan yang mengandungi telur
  • Pencemaran silang antara makanan mentah dan makanan yang telah dimasak
Escherichia coli Sentuhan

Pencemaran silang

  • Najis manusia dan haiwan
  • Tanah dan air
  • Sayur-sayuran dan buah-buahan yang rosak
  • Keju
  • Karangan laut yang mentah dan diproses
  • Daging cincang mentah
  • Buah dan sayuran segar

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: