PERUBAHAN FIZIKAL

  • Pencemaran makanan boleh menyebabkan perubahan fizikal pada makanan seperti perubahan warna, rasa, bau, rupa, dan tekstur.
  • Perubahan fizikal berlaku apabila makanan berkaleng atau berpek  melepasi tarikh luput atau berlaku kerosakan pada tin atau pembungkus.
  • Makanan segar seperti ikan akan mempunyai mata merah, ingsang pucat dan bau busuk bila telah dicemari.
  • Sayuran dan buahan akan layu, kecut dan menjadi busuk jika disimpan dalam tempoh yang lama.

Contoh makanan yang telah rosak

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: